Pelmeņu zupa
- 10 pelmeņi - 1 l ūdens - 2 kartupeļi - 2 burkāni - 1 neliels sīpols - sāls, pipari, zaļumi - vegeta
Liek ūdenī vārīties sagrieztus kubiņos kartupeļus, smalki sagrieztu sīpolu un vienu burkānu riņķīšos. Kad ūdens ir uzvārījies pieliek nedaud...
30 minūtes
Atlikumu pīrāgs
- 3 ēd.k. krējuma - 2 ēd.k. margarīna - 3 olas - 1/2 tēj.k. sodas - apm. 4 gl. miltu - 1 gl. cukura - 1/2 tēj.k. sāls - sauja saldētu ogu - 1 ābols - 1/2/ tēj.k. kanēļa - 1 ēd.k. kartupeļu cietes
2 olas sakuļ ar pusi no cukuru un sāli. Pievieno margarīnu un labi samaisa, tad pievieno 2 ēd.k. krējuma un atkal samaisa. Piesijā miltus (m...
60 minūtes
Makaroni ar pesto mērci
- paciņa makaronu - Pesto mērce: - 100 g bazilika - 100 g kinza - 150 g pistāciju rieksti - 250 g olīveļļas - 150 g cietais siers - 2-3 ķiploka daiviņas - jūras sāls - svaigi malti pipari
Makaronus liek verdošā sālsūdenī, kuram pievienots nedaudz eļļas un izvāra gatavus. Makaronus caurdurī nokāš, pārliek šķīvjos, samaisa vai p...
40 minūtes
Pica.
- Mīkla ( sanāk divas tādas picas kā bildē) - 250 g miltu - 15 g raugs - 125 g ūdens - 30 g (1 ēd.k.) eļļas - šķipstiņa sāls - Pildījumam: majonēze, tomātu mērce, sagriezti ripiņās tomāti, sagriezta paprika, sasmalcināti sīpoli, desas ripiņas (salami), rīvēts siers, olīvas
Iemīca mīklu - miltos iemaisa sāli, siltā ūdenī (ap. 25 grādos) iemaisa raugu un šķipstiņu cukura ( ūdenī var iemaisīt ēd.k. skāba krējuma, ...
60 minūtes
Makaroni mājas gaumē
- puse paciņas makaronu /nevārītu/ - 2 ēd.k. vegetas - 1 ēd.k. kartupeļu cietes - 1gl. piena vai ūdens-krējuma maisījuma - 200 gr. desas vai žāvējuma - 50 gr. siera - eļļa trauka ieziešanai - sīpols
Trauku ieziežam ar eļļu, ieberam 2/3 paredzēto makaronu traukā, virsū liekam apceptu desu vai žāvējumu ar sīpoliem, tad virsū liekam atlikuš...
45 minūtes
Kartupeļu sacepums ar malto gaļu
- 200 gr. maltās gaļas - 250 gr. vārīti kartupeļi - 1 sīpols - rīvmaize - eļļa cepšanai - sviests
Malto gaļu apcep un sautē, sīpolu apcep. Apcepto gaļu ar sīpoliem samaļ. Vārītus kartupeļus samīca un dala 2 daļās. Vienu daļu liek ar svies...
40 minūtes
Pildīti kartupeļi ar sēnēm
- vārīti kartupeļi ar visu mizu - 1 liels sīpols - 1 paprika - 200 gr. vārītu sēņu - sāls, pipari - 1 ēd.k. miltu - 5 ēd.k. krējuma - 2 ed.k. majonēzes - zaļumi - eļļa cepšanai
Vārītus kartupeļus ar mizu pārgriež uz pusēm, uzmanīgi izgreb vidiņu un pilda ar sēņu pildījumu, pārber ar smalki sarīvētu sieru. Cep cepešk...
30 minūtes
Kabaču - ziedkāpostu sacepums.
- 200 gr. kabaču - 250 gr. ziedkāpostu - milti - margarīns - krējuma mērce - sāls, pipari - 50 gr. siers - sviests
Ziedkāpostus sadala rozītēs un vāra sāls ūdenī. Nomizo kabačus, sagriež ripiņās, apviļā miltos un cep pannā sakarsētos taukos. Tad ievieto i...
45 minūtes
Saldās maizes
- saziedējusi baltmaize - ola - 2 ēd.k. cukura - 1/4 tēj.k. kanēļa - 1/2 gl piena - eļļa cepšanai
Olu sakuļ ar kanēli un cukuru, pievieno pienu un kārtīgi izmaisa. Saziedējušo baltmaizi iemērc no abām pusēm piena-olas maisījumā un cep brū...
15 minūtes
Gaspačo.
- 4 lieli sarkani tomāti - 1 zaļā paprika - 1 sarkanā paprika - 1 dzeltenā paprika - 3 vidēji gurķi - 1 vidēji liels sarkans sīpols - 1 tējk. sīki sakapāta čilī pipara - 2 ķiploka daiviņas - 3-4 lociņu - 1-2 seleriju zariņu - 2-3 olas - 2 ēd.k. olīveļļas - jūras sāls - svaigi malti melnie pipari
Tomātus aplaucē verdošā ūdenī, novelk tiem miziņu, mīkstumu rupji sagriež un liek blenderī. Tomātiem pievieno ķiplokus, čilī piparus, olīveļ...
60 minūtes
Cepts baklažāns ar tomātiem un sieru
- 1 vidējs baklažāns - 2 tomāti - 100 gr siera - galviņa kiploku - sāls un pipari pēc garšas
Nomazgā dārzeņus, sarīvē sieru, caur ķiplokspiedi izspiež visus ķiplociņus. Baklažānu pārgriež gareniski uz divām daļām. Ar dakšu kārtīg...
45 minūtes
Piena zupa ar makaroniem un rozīnēm
- 0,5 l piena - sauja rozīnes - 3 saujas makaroni - cukurs, sāls pēc garšas
Liekam vārīties pienu, kad tas sāk mest 1. burbuļus metam iekšā rozīnes un makaronus, vāram kamēr makaroni gatavi, pevienojam cukuru un sāli...
15 minūtes
Makaroni pildīti ar malto gaļu
Viena kārba makaronu ar lieliem caurumiem, var būt pasta di grano duro - maltā gaļa 0,5kg - 1 sīpols - pipari - sāls - holandes siers 100gr. - 1 ola
Uzjaucam malto gaļu ar olu un sasmalcinatu sīpolu, un pildām to makaronu caurumos (garlaicīga nodarbe), piepildītos makaronu kartojam vārīšā...
60 minūtes
Ķemaļi mērce.
- 4 kg alačas - 2 ēd.k. sāls - 1.5 gl cukura - 2 gab asā paprika - 20 g koriandra (malta) - 500 g ketčups vai tomātu mērce - 300 g ķiploku
Ogas noskalo un ber katlā, uzliek vāku un uzvāra. Atdzesē līdz 60 grādiem, tad izkāš caur caurduri. Iegūtajam biezenim pievieno sāli, cukuru...
60 minūtes
Sliņķu zupa.
- 1 l ūdens - 2 mednieku cīsiņi - 2 nelieli kartupeļi - 1/4 gl smalko makaronu - 1 neliels burkāns - 1 neliels sīpols - 1 cieti novārīta ola - eļļa apcepšanai - sāls - malti melnie pipari - lauru lapa - zaļumi
Uzliek vārīties makaronus. Pannā apcep sagrieztos cīsiņus, noņem un liek katliņā. Kartupeļus notīra un sagriež kubiņiem, pusi burkāna sagrie...
30 minūtes
Ķirbju deserts
- 1 neliels ķirbis - 3 ēd.k. medus - 10 valriekstu kodoli
Ķirbi sagriež šķēlēs un cep cepeškrāsnī brūnu. Pārlej ar medu un pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem....
15 minūtes
Ķirbju mannā zupa
- 1 gl ūdens - 150 g kirbja - naža gals sāls - 1 ēd.k. cukura - 1 gl piena - 1 ēd.k. sviesta - 1/2 tases manna putraimu
Verdošā ūdenī ieliek sāli un kirbjus. Vāra gatavus, bet ne izjukušus, pielej karstu pienu, uzvāra. Ieliek sviestu un tievā strūkliņā ber man...
30 minūtes
Ķirbju pankūkas
- 200 g ķirbja - 1 ola - 1 ēd.k. cukura - naža gals sāls - 1 gl piena - 1/2 tēj.k sodas - 500 g milti - eļļa cepšanai
Ķirbi nomizo un izņem sēklu, sarīvē uz rupjās rīves, pievieno olu, sāli, cukuru, pienu un kārtīgi samaisa. Tad pievieno miltus un sodu, sama...
45 minūtes
Latviskais lečo
- 2 kg kabači - 5 paprikas - 10 vidēji sīpoli Marinādei: - 1 l ūdens - 1 gl. eļļa - 0,5 gl. 9% etiķis - 1 gl. cukurs - 2 ēd.k. sāls - 0,5 l tomātu pasta - 1 tējk. malti melnie pipari
Marinādi uzvāra, ber iekšā nomizotus un gabaliņos sagrieztus kabačus, vāra. Pa to laiku sagriež paprikas. Kopš vārīšanās brīža pavāra 10 min...
60 minūtes
Veselīgās brokastmaizītes
- apaļās graudu galetes - tomāts vai gurķis - diedzētas redīsu sekliņas.. - kausētais siers "Dzintars" ar pazeminātu tauku saturu
uzmanīgi uzmērē sieru uz galetes.. (uzmanigi, jo citādi tā galete sadrups) uzliek tomātu, uzkaisa redīsu sēkliņas.. aiziet vingrot.....