Ātrās vakariņas - mazās kotletītes ar ceptu kabaci
- 300 g maltās gaļas - 1/2 sīpola - 4 škēles kabacis - 1 tomāts - majonēze, sāls un pipari pēc garšas - sviests 75 g.
Uzjaucam kotlešu masu ar sasmalcinātu sīpolu, sagriežam kabaci un liekam uz pannas karstā sviestā. Cepam līdz viena puse brūna, cepot otru p...
15 minūtes
Maigā zaļo zirnīšu zupa
- 200 gr zaļo saldo zirnīšu (svaigi vai saldēti) - 1/3 paciņas kausētais siers "Dzintars" ar pazeminātu tauku saturu - 1 ēdamkarote ar kaudzi sausais sojas piens - 1-2 ēdamkarotes diedzētie kviešu graudi - dilles
Zirņus ieber katliņā pārlej ar vārošu ūdeni tā, lai apsedz. Man bija saldētie zirņi tāpēc japavāra tikai 5min. Tad pieliek kausēto sieru pav...
Svaigu kāpostu zupa ar cāļu kuņģa muskulīšiem
- 0, 5 kg cāļu kuņģīšu muskulīši - 0, 5 kg svaigs kāposts - 1 sīpols - 3 burkāni - buntīte dilles - 1 liels tomāts - 1/2 čili pipara - sāls - krējums
2l katliņā vāram kuņģīšus, pēc 15min pievienojam sasmalicinātos dārzeņus, kad nāk uz gatavības pusi pievienojam tomātu sasmalcinātu, pēc tam...
30 minūtes
Grillēta cūkgaļa sīpolu marinādē
- 1kg cūkas kakla karbonādes - 4 lieli sīpoli - 1citrons - cironpipari - 1 čili pipars - sāls
Sagriežam gaļu škēlēs pa 1,5 cm, sagriežam sīpolus ripiņās, sasmalicnam čili piparu, izspiežam citrona culu. Kārtojam gaļu un sīpolus ma...
Zirņu - griķu kotletītes
- 1 glāze šķelto dzelteno zirņu - 1 glāze griķu - 1 liels sīpols - 2 ēdamkarotes milti - sāls pēc vajadzības - Gī sviests (var izmantot augu eļļu) - sezama sēkliņas
Uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī šķeltos zirņus, lai sabriest. Tad liek tos vārīties. Kamēr vārās zirņi, aplej griķus ar verdošu ūdeni (...
Vista aliņā
- 1 vista - 0,5 pudele alus - 4 galviņas ķiploku - sāls
Vistu liekam bļodā, uzlejam alu, liekam leduskapī uz nakti (domāju, ka pietiktu arī ar dažām stundām)... vistai iekšā sabāžam ķiploku daiviņ...
60 minūtes
Kabacis ar malto gaļu un sieru cepts uz pannas
- 1,5 kg kabacis, kuram var izgriezt vidiņu - 0,5 kg malto gaļu - 100 g cietā siera - 1 sīpols - 1 ola - 1 tomāts - majonēze - pipari un sāls pēc garšas
Sagriežam kabaci škēlēs pa 1cm biezām, izgriežam sēklaino mīksto vidiņu, sarīvējam sieru, uzjaucam malto gaļu pievienojot tai sīpolu un olu,...
25 minūtes
Rūgušpiena mazās pankūciņas
- 0,5l rūguša piena - 2 olas - sešas saujas miltu - sauja rozīnes bez kauliņiem - sāls - rapšu eļļa cepšanai
Olas , rūgušpienu, rozīnes sablenderējam kopā ar 4 saujām miltu, pēc tam pievienojam divas saujas miltu un sakuļam, ar kuļamo mehānismu. 15 minūtes
Biskvīta torte ar vārīto krēmu. (Liela)
Biskvītam: - 10 lauku vistu olas - 10 ēd.karotes miltu - 10 ēd.karotes cukura Pildījumam: - 500gr. sablenderētu zemeņu masas (var izmantot arī apmēram 400 gr. skābu jānogu, upeņu vai ērkšķogu ievārījumu) Vārītam kūkas krēmam: - 1 gāze (200 gr.) piena - 2 olas - 1 ēd.karote milti - 1 ēd.karote kartupeļu miltu - 3 ēd.karotes cukura - 200 gr.sviesta vai maztauku margarīna (var arī 100gr.) - nedaudz vanilīns Tortes virsai: - apmēram 1kg svaigas vai saldētas cukurotas zemenes (vai citi sezonai raksturīgi augļi vai konpoti: kivi, ķirši, persiki, utml.) - 1 glāze sulas (zemeņu vai kāda cita sezonai raksturīga, der arī veikalā nopērkamās sulas) - 4 tējk. želatīna - nedaudz kokosskaidiņu vai cepumu (biskvīta) drupaču tortes ārmalu apkaisīšanai.
Ar mikseri kārtīgi un pamatīgi saputo olas ar cukuru līdz masa kļūst gaiša un pavairojusies 3-4 reizes. Masai caur miltu sietu purinot piesi...
180 minūtes
Vistas fileja krējumā.
- 500 g vistas filejas - 200 g svaigā krējuma - ķiploks - sāls - sausā vistas garšviela bez sāls - karijs - eļļa ietaukošanai
Vistas filejā ieberam garšvielas, sāli, izspiežam ķiploku. Kārtīgi samaisām un liekam ledusskapī uz 30 min kā minimums. Ieeļļojam cepamo tra...
60 minūtes
Pildīti saldie pipari (parika)
- 15 pipari (paprika) - 800 gr. maltā gaļa - 1paciņa rīsi plēvē - 3 daiviņas ķiploka - 3 sīpoli - sāls un pipari pēc garšas.
Apcepam malto gaļu, sīpolus, izvāram rīsus un visu sajaucam kopā, ar izveidoto masu pildam piparus (papariku). Kārtojam sautēšnas katlā un s...
45 minūtes
Saldā desa.
- 3 ēd.k. piena - 3 ēd.k. kakao pulvera - 2 ēd.k. cukura - 1 paciņa Selgas cepumu - 100 g marmalādes - 5 g sviesta vai margarīna
Sajauc pienu, kakao pulveri un cukuru, vāra uz lēnas uguns līdz biezai masai. Salauzt cepumus un ievietot masā. Pievienot sagrieztu matmalād...
30 minūtes
Rudzu - kviešu sēklu maize.
- 2 glāzes piens (var iztikt ar ūdeni, var jaukt uz pusēm pienu ar ūdeni) - 2 ēdamkarotes cukurs - 4 ēdamkarotes olīveļļa (var citu eļļu) - pa saujiņai saulespuķu sēklu, linsēklu, sezama sēklu - tējkarote ķimenes - 1/2 tējkarote sāls - 1/2 tējkarote malta kardamona - 1 paciņa sausā rauga - rudzu un kviešu milti: 1:1, daudzums - pēc vajadzības.
Sasilda pienu/ūdeni, pienā ielej eļļu, pieber cukuru, sāli. Izmaisa. Pieber sauso raugu, miltus (miltus ber tik, lai mīkla nebūtu ne pārāk s...
Cepelīni.
- 1 kg kartupeļu - vidējs sīpols - 200 g maltās gaļas - 1 ola - sāls - melnie malti pipari - ķimenes - ķiploka daiviņa - šķipsniņa sodas - eļļa apcepšanai
Tīrus kartupeļus sarīvē uz kartupeļu rīves. Notecina lieko sulu. Nostādina to un nolejot šķidrumu, cieti saliek atpakaļ masā. Sarīvē uz tās ...
60 minūtes
Augļu smūtijs.
- 1 šķēle arbūza - 1 banāns - 10 zemenes - kokosriekstu skaidiņas.
Blenderī sakuļ augļus. Lej glāzēs, pārkaisa ar kokosriekstu sēkliņām. No šī daudzuma sanāk 2 porcijas....
3 minūtes
Maijas cepumu mājiņas
- 100 gr saldkrējuma sviests - 2 paciņas cepumi "Selga" - 2 paciņas biezpiens - 100 gr želejas konfektes "Gundega" - 1/2 glāze cukurs
Sviestu izkausē, bet neuzvāra! Izkausētam sviestam pievieno cukuru, maisot izkausē. Kamēr sviesta masa atdziest, želejas konfektes sagri...
Vistas fileja sierā.
- 2 vistas filejas gabali - 2 olas - 50 gr. siera - ķiploka daiviņa - sāls - sausais garšvielu maisījums vistas gaļai bez sāls - malti melnie pipari - eļļa cepšanai - milti panējumam
Vistas fileju nomazgā, nosusina, ieslīpi sagriež, viegli izklapē, apsāla un apber nedaudz ar sausām garšvielām. Ļauj ievilkties 20 min. Sier...
40 minūtes
Medus torte
Mīklai: - 80 gr. sviesta - 1 glāze cukura - 6 ēd.k. medus - 4 olas (dažreiz lieku 5) - 4 glāzes miltu - 1 tējk. sodas Pildijumam: - 1 kg skāba krējuma - 1 glāze cukura (apmēram), var likt vaniļas cukuru
Sviestu, cukuru, medu izkausēju karstā ūdens peldē. Lieku klāt sakultas olas, sodu un miltus. Visu samaisu viendabīgā masā, sanāk tāda k...
Irbītes.
- 0.5 kg liesas cūkgaļas - 200 g maltās gaļas - ola - ķiploks - cūkgaļas sausās garšvielas bez sāls - ķimenes, - šķipstiņa sāls - šķipstiņa sodas - sinepes - eļļa apcepšanai - nedaudz ūdens - saldais krējums - 1 ēd.k. miltu - zaļumi
Cūkgaļu sagriež kā priekš karbonādes. Izklapē, vienu pusi apsāla, nosmērē ar sinepēm un sakultu olu. Malto gaļu samaisa ar pārpalikušo olu, ...
60 minūtes
Ķiplokgurķi.
- 1.5 kg gurķu - 250 g sīpolu - 2 galviņas ķiploku - 1.5 ēd.k. esences - 5 ēd.k. cukura - 2.5 ēd.k. sāls - 1/2 gl eļļas
Visu smalki sagriež, samaisa un tur 12 stundas. Tad pilda izkarsētās burkās aizvāko un tur vēsumā - pagrabā vai ledusskapī. Var...
90 minūtes