Ielogoties
Reklāma

Laulība vai partnerattiecības? / 40

05/12/2014 15:34 | Diskusija lasīta 15680 reizes
Tēma - partneri ilgstoši kopā dzīvo, tiem ir kopīga saimniecība, dzimst kopīgi bērni, bet laulība nav reģistrēta, tātad kopdzīve nav juridiski nostiprināta un valsts aizsargāta.

Lūgums izteikt viedokļus un padalīties pieredzē par tiem apstākļiem ( sociāliem, ekonomiskiem, juridiskiem), kuri veicina vai ierobežo pāru vēlēšanos stāties laulībā?


P.S. Šīs diskusijas (vēlāk būs arī anketa) analīze un atbilžu apkopojums tiks izmantoti studiju darba procesā. Viena no mērķgrupām - pēc manas izvēles viena iepazīšanās portāla lietotāji.


Paldies par atsaucību!:)
Atbildes (261)
12 3456...14

Tēmas: 4
Ziņas: 18866

08/12/2014 11:31
ja zinātu, kur pakritīsi, paliktu spilvenu apukšā..
0 0

Tēmas: 43
Ziņas: 9074

09/12/2014 09:55
nezinu, ko izanalizēs un no atbildēm izspriedīs Sieva un ko tas dod studiju (pašas, Vīra vai bērna?) darbam, bet man (tiesa, ne pārāk atbildīgi lasot) sanāk, ka precas, lai šķiroties varētu smuki sadalities, resp. laulību mērķis ir šķiršanās.
0 0

Tēmas: 8
Ziņas: 6299

09/12/2014 10:00
Nāve arī šķir
0 0
09/12/2014 10:18
she jau taada auditorija, kuri sen jau kaa bijushi preceejushies, un kaa kuram tie sapnji realizeejushies, taads arii rezultaats... jaunieshi domaatu noteikti citaadi, ... un... ja nav izdevusies pirmaa lauliiba, vai kaa citaadi palikushi vieni, tad... naakoshaas kopdziives juridiski noformeet nav nepiecieshams, manupraat... ... un jaanjem veeraa, ka tagad jau citi laiki, citas veertiibas, ... un galvenais - briiviiba... !... ...
0 0
09/12/2014 10:58
vis labāk pasargā laulību kredīts jo viens ņem bet otrs iet par galvotāju !!!!!!!!
0 0
09/12/2014 11:11
Negribot jāpiekrīt Piektdienim, vienai sabiedrības daļai, izpratne par laulību ir pagalam izkropļota vai varbūt zudusi pavisam, nezinu, iespējams, nav bijusi vispār. Arī pati pierakstos pie šīs daļas... Nav jau arī nekāds brīnums, jo mūsu jaunībā par laulības būtību nerunāja, pārsvarā jaunieši precējās agri, jo tas bija legāls veids kā tikt pie regulāra seksa vai izrauties no vecāku aizgādības jeb laulība kā piedzīvojums nevis atbildība.

jana0123
Protams, ir neiespējami pagriezt laiku atpakaļ un pieļautās kļūdas padarīt par nebijušām. Ar nožēlu jāatzīst, ka pati esmu pieļāvusi ļoti katastrofālas kļūdas... tikai tagad saprotu, ka pārsvarā pie vainas ir nevis otrs, bet pašas ambīcijas un egoisms, kuru malā nolikt nepratu... Tomēr mums ir bērni, dažiem jau mazbērni un viņu vērtības un pasaules uzskati veidojas tieši ģimenē. Mainīties nekad nav pār vēlu.
0 0
09/12/2014 11:15
Iekopēšu Jums nelielu izvilkumu no mācību materiāla Ģimenes tiesībās, sadaļā Laulība.


STIPRA LAULĪBA
Stipra ģimene sākas ar stipru laulību
Stipra laulība stipru dara sabiedrību
Sabiedrības spēks ir atkarīgs no ģimenes dzīvotspējas. TĀTAD - stipra laulība, stipra ģimene, stipra sabiedrība.
LAULĪBA
Vārds „laulība” mūsdienās parasti tiek saprasts visai konkrēti.
1) kā stāvoklis, kad kāds ir vienots ar pretēja dzimuma personu kā vīrs vai sieva,
2) kā likuma akceptētas vienošanās un līguma attiecības.
3) kā akts vai rituāls, kuram ir laulību statuss.
LAULĪBAS REĢISTRĒŠANAS VALSTISKĀ NEPIECIEŠAMĪBA
Vēsturiski laulības reģistrēšana valsts priekšā un valsts aizsardzība laulībai ir ieviesta tikai pirms nepilniem pieciem gadsimtiem.
Iemesls - lielais šķiršanās skaits un to sekas:
-Sievietes rūpējas par bērniem vienas
-Bērni aug nepilnīgās ģimenēs
-Valstu valdnieki no tā iegūst tikai problēmas.
Lēmums - laulību sargās likums.
NOTEIKTĀ KĀRTĪBA VAI IZVĒLE
Nevar uzskatīt, ka savā dzīvē cilvēks ievēro Dieva noteikto kārtību, dzīvojot faktiskajā laulībā, kas nav reģistrēta saskaņā ar likumu, jo tādā gadījumā cilvēks ievēro sevis noteikto, nevis Dieva kārtību.
Ja jau cilvēks izvēlas respektēt Dieva gribu, tad tam jānotiek visos jautājumos, nevis tikai dažos pēc savas izvēles.
PAKLAUSĪBA VAI IZVĒLE
Paklausība valsts likumiem pieder pie paklausības Dieva iedibinātajai kārtībai.
Latvijā likums par esošu uzskata tikai tādu laulību, kas reģistrēta – draudzē vai atbildīgajā valsts institūcijā.
LIKUMU MĒRĶIS
"Tas, kas tiešām rūpēsies par Dieva iedibinātas vīra un sievas vienības veidošanu, arī izmantos visus Dieva dāvātos līdzekļus." (Bībele)
Arī valsts ir Dieva kalpone cilvēka labā!, kam caur saviem ierēdņiem jārūpējas par kārtību, tāpēc valstī noteiktie likumi sargā un nodrošina kārtību.
Svarīgi ir panākt lai sadarbojoties valstij, sabiedrībai un indivīdiem, tiktu stiprināti Dieva un valsts izdotie likumi, kas sargā laulību, ģimeni, vīru un sievu, un, kas ļoti svarīgi, – sargā arī bērnus!
HIERARHIJA
1. primitīvais attiecību līmenis
Gadījuma sakaros cilvēka acīs nozīme ir tikai viņam pašam un viņa labsajūtai. Visa centrā atrodas „ES pats”. Par pārējo nav nekādas atbildības.
2. sadzīviski ērtais attiecību līmenis
Nereģistrētā kopdzīvē cilvēki jau uzņemas atbildību viens otra priekšā, lai arī uz nenoteiktu laiku.
Hierarhija
3. savstarpēji atbildīgais attiecību līmenis
Laulībā, kas tiek reģistrēta attiecīgajās valsts institūcijās, cilvēki apliecina savu atbildību gan sava laulātā drauga, gan arī valsts un sabiedrības priekšā.
4. visaptveroši atbildīgais attiecību līmenis. Laulībā, kura tiek noslēgta Dieva priekšā draudzē, cilvēki apliecina savu atbildību gan viens pret otru, gan valsts un sabiedrības, gan arī Dieva priekšā
LAULĪBA KĀ KOPDZĪVES FORMA
Izprotot laulību kā Dieva iedibinātu kopdzīves formu, nav iemesla bailēm laulāties:
- gan vīram un sievai savstarpēji vienojoties,
- gan savu uzticību un lēmuma stingrību publiski apliecinot,
- gan likumā noteiktajā kārtībā savu laulību noslēdzot.
Dievs šādu laulību atbalstīs un uzturēs.
LAULĪBAS BŪTĪBA
Laulības ietvaru nosaka vīra un sievas savstarpējā uzticība, un laulības piepildījums ir vīra un sievas intīmā dzīve.
Gan laulības būtība, gan uzdevumi nosaka laulības pastāvīgumu un laulāto atbildību vienam pret otru, pret nākamo paaudzi un sabiedrību
VĀCU PROTESTANTA TEOLOGA Dītriha Bonhēfera mācība
Laulība ir kas vairāk nekā divu cilvēku mīlestība, un laulībai pieder augstākā cieņa un spēks.
Kopīgajā mīlestībā abi partneri redz vienīgi savas svētlaimes debesis, taču caur laulību abi laulātie ir savstarpēji atbildīgi un atbildīgi pasaules un cilvēces priekšā, viņi ir ģimene.
MĀCĪBA (1)
Laulības svētums, privilēģija un savstarpēji dotais solījums stāv augstāk par mīlestības svētumu, privilēģiju un solījumu.
Nevis mīlestība uztur spēkā laulību, bet no laulības noslēgšanas brīža, laulība uzturēs spēkā abu laulāto mīlestību.
MĀCĪBA (2)
Mūsdienās pāri savu kopdzīvi balsta uz mīlestības attiecībām, pieķeršanos, kaisli, kas tiek uzskatīts par vienīgo, kas uztur laulību, sacementē attiecības.
Sabiedrībā šādu kopdzīvi bez laulības uzskata par pašsaprotamu brīvprātīgas izvēles un rīcības jautājumu.Tieši laulība ir mīlestības pamats, ne otrādi.
1. PROBLĒMA
Šķiršanās statistika Latvijā (vairāk nekā puse no gada laikā noslēgtā laulību skaita tiek šķirtas) norāda uz to, ka
Eiropā obligātais pirmslaulības «mīlas romāns» kā pamatnosacījums laulībai nav nekāds garants laulības stiprumam un noturībai. Un bieži tiešām ir tā, ka mīlestība ir kas tāds, kas pastāv tikai līdz laulībai un tad pamazām zūd.
2. PROBLĒMA
Aktuāla Eiropas mūsdienu sabiedrības problēma ir tas, ka mīlestība tiek definēta kā nosacījums kopdzīvei, atmetot laulības slēgšanu vispār. Šīs alternatīvais ģimenes modelis redz laulību kā formalitāti, jo kopdzīve beidzas tad, kad beidzas mīlestība, un cilvēks ir brīvs uzsākt jaunas mīlestības un jaunas kopdzīves attiecības, cilvēks ir brīvs no atbildības, kuru prasa laulība.
MĪLESTĪBA
Mīlestība ir jūtas, kas atraisa cilvēkā labo gribu, vēlēšanos mīlestības objektam sniegt kādu subjektīvu labumu pārākajā pakāpē: uzticēšanos, piedošanu, līdzjūtību, aizsardzību, cieņu, baudu, materiālu labumu, pretī saņemot emocionālu pārdzīvojumu.
0 0
09/12/2014 11:18
PO MEDĻENEJ JA ZAPISOVAJU !!!!!!!!!!!!
0 0
09/12/2014 11:20
..es gan negribeetu laiku griezt atpakalj, mums veel tas ir priekshaa, un varam pieljautaas kljuudas veerst par labu, bet vai sanaaks taa kaa veelamies dziivot bez kljuudaam, nez vai, .    ..jo nekas shajaa dziivee, pa lielam, nav atkariigs tikai no pasha...    ... dzive ir dziive - nav rozhu dārzs...
0 0

Tēmas: 4
Ziņas: 18866

09/12/2014 11:20
Pag..Bez viena neko nesparotu... Vokorā, vokorā..
0 0
17/12/2014 15:37
murminators | 05.12.2014. - 20:36:14

Pārāk daudzi acīmredzot nesaprot laulības jēgu (ideju) - kam tā domāta un kādu funkciju pilda. Nedomāju, ka ideja ir tikai mantošanas tiesībās un aizsardzībā. Nojaušu, ka ir vēl kaut kas.


Murminator - labprāt dzirdēšu kaut ko konkrētāku par Tavām nojautām laulības tēmas sakarā..
0 0

Tēmas: 47
Ziņas: 11732

17/12/2014 16:01
Nu, es nezinu. Varētu būt simbolisks akts, kura laikā vīrietis simboliski konkrētās sievietes labā atsakās no daļas savas brīvības.
Laulība varbūt ir kā kompensācijas mehānisms sievietei par iztērētajiem labākajiem gadiem (šķiroties ir garantēta materiāla kompensācija par vērtības kritumu gadu gaitā).
Precīzi nepateikšu - varu tikai nojaust.
0 0

Tēmas: 49
Ziņas: 5301

17/12/2014 16:30
Nu ja meklē vēl kādu jēgu, tad varu minēt kā Drošības spilvens bērnam. Jā zinu daudzi teiks, ka tāpat var izšķirties taču... Atgriezīšos pie sen apspriestās/ apmuļļātās utt. tēmas par Vajadzību skalu. A. Maslo vajadzību skalu... Nevar īstenot / piepildīt nākošo līmeni, ja iepriekšējais ir nepilnīgs... Sen zināms, ka 2 līmenis ir drošība (kaut kāda stabilitāte). Diemžēl lielākajai daļai cilvēku viņa ir nepilnīga (traumēta) jau no bērnības... Tātad te arī rodas atbilde, kamdēļ cilvēki nespēj īstenot nākošo līmeni - mīlestību...
0 0

Tēmas: 47
Ziņas: 11732

17/12/2014 17:28
Ixxi, kaut kur nesen lasīju, ka tā vajadzību skala ekspertu vidē nu jau par nepilnīgu un apspriežamu uzskatīta tiekot.
0 0

Tēmas: 1
Ziņas: 15985

17/12/2014 19:49
nav j;ēgas atcelt/pārveidot to, kas gadsimtos paŗbaudīts, neko labāku tāpat neizdomās. to es par laulību.piekrītu ixxi.
0 0

Tēmas: 80
Ziņas: 12978

17/12/2014 20:47
mīlestība taču ir pie fizioloģiskām vajadzībām... tātad pie 1. vai 2. limeņa...
Bļīn, intresant jautājums... intresanta nostādne,
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 263

17/12/2014 21:12
Laulība, mīlestība, vīrieša un sievietes savstarpējais pievilkšanās spēks, vajadzība runāt, pieskaršanās otram, lielais bērna piedzimšanas spēks u.tt. ... kaut vai katra indivīda dzīve ar krišanu kādā bezdibenī un augšāmcelšanos... vai visu var izskaidrot ar piramīdām un kādām likumsakarībām?... tā notiek un notiksies neatkarīgi no katra vēlmēm... to diktē lielais zemapziņas spēks.
0 0

Tēmas: 80
Ziņas: 12978

17/12/2014 21:20
izskaidrot nevar... bet kā indivīda dzīve attīstās gan parada... cilvēkam jau ir tāda tieksme visu noskaidrot, saplānot, prognozēt pār visu valdīt... Un laikam par Māslova piramīdu pagaidam nekas labaks nav atklāts... Maslova piramīda jau darbojas daudžas dažādās parādībās...
0 0

Tēmas: 80
Ziņas: 12978

17/12/2014 23:22
Jā, es tieši par to domāju, ka viņa palīdz izskaidrot apziņas tumšos slāņus un indivīda varbūt neapzimato rīcību...
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 263

17/12/2014 23:32
... un intuīcija? kā viņa spēj pateikt daudz ko par cilvēku un pat brīdināt par nepārdomātu rīcību... tikai ne vienmēr mēs to ņemam vērā...
0 0
12 3456...14
Pašlaik mēs izmantojam tikai tehniskās sīkdatnes (cookies), lai nodrošinātu pareizu vietnes darbību. Vairāk informācijas