Ielogoties
Reklāma

°Bono apetite / 120

26/05/2010 11:05 | Diskusija lasīta 20128 reizes
tuvojas pusdienslaiks, padalieties gastranomiskās fantāzijās, apetītes rosināšanai!

Man šodien tādas vienkāršākas pusdienas:
Atbildes (363)
1...456 78910...19
27/05/2010 10:03
Afanana, pārāk strauji uznāci: vajadzēja vēl lielāku badainību sagaidīt... :)
0 0
27/05/2010 10:15
Var jau šobrīd pastudēt ēdienu karti,
lai pirms pusdienām nevajadzētu sevi lieki mocīt.
0 0
27/05/2010 10:25
Jums te viss tik garšīgs, tik garšīgs... Grūti izvēlēties!
0 0
27/05/2010 10:34
mja tikko apedu savu jogurtu ar auzu parslam un linseklam
pat ja tagad sito visu te tagad pasniegtu uz sudraba paplates..nje..nelien..
pilnigi nekas..
varbuut uz pecpudienu
jasak izveleties
0 0
27/05/2010 10:36
kura piesakās pusdienās uz ko grillētu? A?
0 0
27/05/2010 10:41
es gribetu griletus darzeniisus...
iznjemot siipolus protams
0 0
27/05/2010 10:48
virtuaalais grileejums neinteresee.
0 0
27/05/2010 10:48
es varu i grilētus sīpolus, koplokus apēst! Man garšo!
0 0
27/05/2010 10:51
puro tak robs varbut pie sevis aicinas uz to ipasumu,kur vairs odi un dunduri nedziivo
0 0
27/05/2010 10:52
neparastaa- nedomaaju gan ,ka aicinaas.
0 0
27/05/2010 10:59

Vārds kaviārs cēlies no persiešu vārda khav-jar, kas nozīmē “spēka gabals” – persieši domāja, ka kaviāram ir spēku atjaunojošas un dzīves ilguma palielinošas spējas. Nosacīti ir četru grupu kaviārs – storu, lašu, sīkzivju un okeāna zivju kaviārs. Augstvērtīgākie un iecienītākie ir storu jeb melnie un lašu jeb sarkanie ikri, taču uzturā lieto arī foreļu, karpu, zaķzivju, kefaļu, mencu, siļķu, skumbriju, mintaju, līdaku un citu zivju ikrus.

Melnais kaviārs

Stores melnie ikri allaž bijusi viena no dārgākajām delikatesēm. Šīs zivis tiek zvejotas, kad tās peld no Kaspijas jūras un meklē ceļu uz upes saldūdeni, īpaši – Volgu. Stores reizēm iepeld arī Melnajā jūrā un no turienes ceļo uz Donavu. Tūdaļ pēc noķeršanas, mātītēm vēl dzīvām esot, ar rokām izņem ikrus. Šādi iegūts kaviārs ir viskvalitatīvākais un garšīgākais. Visiecienītākajam kaviāram Molosol (mazsālīts) oliņas ieliek sālījumā.
Kaviāru sauc tās stores vārdā, no kuras tas iegūts. Vislielākā store ir beluga, kas var būt līdz vienai tonnai smaga un 15% no tās svara ir ikri. Belugas kaviārs ir ar lieliem graudiem, tumši pelēks, gandrīz melns, un tam ir īpaši maiga miziņa. Mazākais kaviārs, kura graudu krāsa ir no gaiši pelēkas līdz tumši pelēkai, ar smalku aromātu un bagātu garšu, ir sevrjugai. Gardēži iecienījuši ar stores kaviāru ar vidēja lieluma graudiem. Šim kaviāram ir stingrāka miziņa un riekstiem līdzīgs aromāts.

Kaviārs ir produkts, kas uzlabo ēstgribu, un to pasniedz mielasta sākumā kā uzkodu. Kaviāru var pasniegt nelielās kristāla vai stikla bļodiņās vai speciālā kaviāra trauciņā. Tā būtība ir sekojoša – stikla vai kāda cita materiāla trauks ar ikriem tiek ielikts mazliet lielākā traukā, kas pildīts ar ledus gabaliņiem (jo vēsā temperatūrā kaviāra garša un konsistence ir labāka). Šim nolūkam ražotāji piedāvā greznus porcelāna, kristāla, baltmetāla un citu materiālu trauciņus. Kaviārs nedrīkst saskarties ar sudrabu vai metālu, jo šie materiāli oksidējas un kaviārs iegūst specifisku zivju piegaršu. Ieteicamais materiāls kaviāra karotēm ir rags, perlamutrs, bruņurupuča bruņas vai koks.

Ideālas piedevas kaviāram ir pankūkas, it sevišķi griķu miltu pankūkas, grauzdēta maize vai rupjmaize ar sviestu, kā arī paipalu olas. No dzērieniem ar kaviāru sader šampanietis vai degvīns. Ledus aukstos kaviāra graudiņus lieliski papildina arī citronu sula.

Der atcerēties, ka…

•Ja sarkanie ikri izskatās blāvāki vai dzeltenīgāki nekā parasti, tad visdrīzāk tie ir pārbrieduši un nav visai augstas kvalitātes.
•Lai kaviārs būtu patiesi gards, ļoti būtiska ir pareiza ikru brieduma pakāpe. Nenobrieduši ikri ir sīksti kā no gumijas, savukārt pārbrieduši – pārāk mīksti un nedaudz staipīgi.
•Ikri, kas pēc garšas ir rūgteni, ir sākuši bojāties, sadaloties taukiem.
•Ja ikri garšo pēc ūdenszālēm vai dūņām, vainojami zivju augšanas apstākļi.
•Ikri, kuriem ir skāba piegarša, aplieti ar pārāk karstu sālījumu.
•Labas kvalitātes ikri nav pārsālīti, nav salipuši vai izžuvuši, tie ir gludi un veseli (kārbiņā pieļaujams pavisam neliels plīsušu ikru īpatsvars). Kārbiņas apakšā nedrīkst būt sakrājies šķidrums.
•Ja ikri fasēti metāla kārbiņā, to var pārbaudīt, nedaudz sakratot: ja jūtams, ka kārbiņas saturs iekšpusē pārvietojas, acīmredzot šķidruma ir par daudz.
•Labāk izvēlēties tos ikrus, kas fasēti caurspīdīgā stikla tarā, kur saturs ir labi redzams.
•Lai ikri nesabojātos, kārbiņa pēc atvēršanas jātur ledusskapī un jāizlieto nedēļas laikā.
•Ikrus nav vēlams glabāt mājas ledusskapja saldētavā.


0 0
27/05/2010 11:06
... štrunts ar to kaviāru, to daudz neapēdīsi... , bet šodien derētu...

Store imperatoru gaumē

Zivs - store bez ādas: 800 g
Sausais baltvīns: 1/2 gl
Ziemas sīpoli: 1 galviņa
Majonēze: 30 g
Vusteršīras mērce: 1 tējk.
Sasmalcināti pētersīļi: 1 tējk.
Malti sarkanie pipari
Citrons: 1 gb.
Sarkanā paprika: 1 gb.

Stori sagrieziet gabaliņos, aplejiet ar vīnu, uzberiet sāli un sautējiet 10 min. Tad pievienojiet smalki sagriestu sīpolu un sautējiet vēl 10 min. Atdzesējiet un sagrieziet nelielos gabaliņos. Samaisiet stori ar majonēzi, Vusteršīras mērci, pētersīļiem, maltiem pipariem un sarīvētu citrona miziņu.
0 0
27/05/2010 11:23
ko var slimot ar Ctrl+C Ctrl+V... tas nav stils, dzeltenā kartīte Tev afanana...

Īpašums, kur man odu nav ir 110 km no Rīgas...
Bet ja kādai ir reāla vēļme tagad pieteikties uz griletām pusdienām tepat Rīgā, vel 10 min un braucu uz veikalu pēc grillejamā, grils jau vienmēr man gatavībā
0 0
27/05/2010 11:26
Tas jau labi, ka arī man kaut kas, vismaz ’’dzeltenā kartīte’’ pusdienās...
0 0
27/05/2010 11:28
... šodienai pietiks, citādi vēl nokavēs, tās pusdienas... , jādodās vien ceļā!
0 0
27/05/2010 12:23
... ... visi devushies pie rbsvella...
0 0
27/05/2010 12:35
a man bij parasta frikadelju zupa garda nevajaga nekadus ikrus
0 0
27/05/2010 12:44
žēl ka nebiju klāt 11.23,kad drīkstēja pieteikties uz pusdienu grilu.i tad vēl pat centrā bbiju... nu vairs nekā,nu jāēd mājās pašai,vien tas,kas uz plīts katliņā
0 0
27/05/2010 13:32
nu vot... neka nopietna pieteikumu nebija vot i sardeles tagad grillēju
0 0
27/05/2010 13:35
robvel!

Vai ta tagad maz ir nopērkamas normālas sardeles,kuras var grillēt?
Cik es esmu mēģinājis nevienas-nav garšojušas.

0 0
1...456 78910...19
Pašlaik mēs izmantojam tikai tehniskās sīkdatnes (cookies), lai nodrošinātu pareizu vietnes darbību. Vairāk informācijas