18. Vai drīkst uzturā lietot jēlas olas?
Nē, jēlas olas nav ieteicams lietot uzturā, vēl jo vairāk tās dot bērniem. Jēlās olās
var būt dažādi slimību izraisītāji, piemēram, salmonellas baktērijas, kuras cilvēkam
izraisa saindēšanos, bet dažos gadījumos pat salmonelozi smagā formā ar
komplikācijām. Jēlas vai līdz galam neizvārītas olas, tāpat arī ēdieni no jēlām olām
( mājās gatavota majonēze, pudiņš, dažas mērces un krēmi, olu kokteiļi ) ir
potenciāli infekciju avoti. Nepatīkamas sekas var izraisīt mīksti vārītas olas un
ceptas olas, kurām nav sarecējuši dzeltenumi. Cieti vārītas olas, omlete, vai kārtīgi
saceptas olas nekļūs par salmonelozes vai saindēšanās izraisītājām. Baktērijas var
atrasties gan uz olu čaumalas, gan olā. Tāpēc ir svarīgi olas pareizi pagatavot.
Termiskā apstrāde nogalina mikrobus. Jāatzīmē, ka katru gadu lielajās valstīs par
saindēšanās upuriem kļūst 400 000 cilvēku, no tiem apmēram 200 gadījumi ir ar
letālām beigām. Bez tam, jēlas olas organismam nenes nekādu labumu, jo
pārstrādājas daudz sliktāk nekā vārītas olas.
0
0