Metenis vienmēr ierodas ar miežu un kaņepju plāceņiem un slokātņiem jeb plāceņiem ar pildījumu, kā arī ar cūkas galvu, smeceri, ausīm un kājām, kas bija būtiskākais ciema kukulis. Neskaitot šos ēdienus, kuriem uz svētku galda bija jāatrodas obligātā kārtā, galdā tika celts arī Meteņu zīdenis jeb grūdenis, kas tika gatavots no savārītām grūbām, kartupeļiem un žāvētas cūkas galvas puses, kā arī pīrāgi un Meteņa maize jeb tītenis. No dzērieniem galdā lika alu.
... krievi un citas ortodoksālās kristietības tautas šos svētkus dēvē par “masļeņicu”, kurā galvenās izdarības ir pankūku cepšana un salmu lelles dedzināšana. Citās Eiropas un Amerikas tautās šie svētki sakrīt ar karnevālu un tiek dēvēti par “trekno otrdienu” vai “pankūku dienu”.
0
0