Recepte:
Sagriezt svaigas ogas, pārkaisiet ar cukuru un pēc tam mērenā temperatūrā (+30... +40 °C) vienmērīgi izžāvējiet. Tātad, ja vēlas iegūt patiešām veselīgas sukādes, jāgatavo pašām.
Lai pagatavotu lielogu dzērveņu (dižbrūkleņu) sukādes, ogām jābūt cietām, jo pārgatavojušās un mīkstas nevarēs pārgriezt uz pusēm. Ja negribas griezt, vismaz jāsadursta ar adatiņu, jo šīm ogām ir tik cieta miziņa, ka cukurs neizsūksies tai cauri. Tad žāvēšanas procesā tās uzpūtīsies un izsautēsies, nevis izkaltēsies.
Kad ogas pārgrieztas uz pusēm un apkaisītas ar cukuru (uz kilogramu ogu ņem 400 – 450 g cukura), tās uz divām trim diennaktīm noliek vēsā vietā, lai atsulojas. Šajā laikā ogas pārstrādā saharozi, sadalot to cilvēka organismam viegli uzņemamā glikozē un fruktozē. Pēc tam ogas nokāš un apmēram diennakti žāvē +40 …+45 °C temperatūrā. Savukārt sīrupu uzkarsē līdz +75…+80 °C temperatūrai, salej sterilās pudelēs un novieto pagrabā. Šādi var pagatavot sukādes arī no pīlādžiem, aronijām, ķiršiem, āboliem, bumbieriem, krūmcidonijām, rabarberiem, ķirbjiem. Galvenais – nepārkaltēt, jo iepriekš nesaldētas ogas lielā temperatūrā saraujas un kļūst cietas.
0
0