Ielogoties
Reklāma

Svētkiem... utt.

13/12/2014 21:08 | Diskusija lasīta 6086 reizes
Varbūt kaut kas noderīgs ir arī Tev ... Ziemassvētkiem, Jaungadam... uc.
Atbildes (54)
123
13/12/2014 21:15
Ideāla piparkūku mīkla

Kas ir ideāla piparkūku mīkla un kas tai vajadzīgs? Uz šo jautājumu katram būs sava atbilde. Vienam garšo plānas un kraukšķīgas piparkūkas, kas viegli drūp un atstāj visapkārt smaržīgas drupačas. Citam pa prātam būs biezas, mīkstas un pufīgas piparkūkas, kas vairāk atgādina prjaņikus. Vai varbūt tie vispār nebūs cepumi, bet pīrāgs ar piparkūku garšvielām? Neatkarīgi no tā, kādas piparkūkas ir tavs favorīts,
 tās visas vieno līdzīgs sastāvs – cukurs vai citi saldinātāji, taukvielas (sviests, margarīns), milti, olas un garšvielas. Un tagad par visu pēc kārtas.

Cukurs, medus un iesals
Par to, cik saldas un trauslas sanāks piparkūkas, kāda tām būs krāsa, vai tās smaržos pēc karameles, medus vai dedzināta cukura, atbild saldinātāji. Klasiskajās receptēs piparkūku pamatā ir cukura sīrups. To gatavo, lēni kausējot cukuru uz nelielas uguns līdz tumši brūnai krāsai. Vēlams sīrupu nemaisīt, lai tas izkūst dabiski un sīrupā neveidojas karameles gabaliņi. Protams, defektu var pārvērst par efektu un pagatavot neparastas piparkūkas ar kraukšķīgiem karameles gabaliņiem.

Cukura kausēšanas process ir ļoti atbildīgs un tas jāveic ļoti uzmanīgi, jo karsta sīrupa temperatūra ir virs simts grādiem un, nokļūstot uz ādas, tas izraisa ļoti nepatīkamus apdegumus. Sīrups ir gatavs, kad tā krāsa kļūst nedaudz tumšāka, nekā vēlies gatavas piparkūkas, bet ir svarīgi sīrupu nesadedzināt, citādi gataviem cepumiem būs nepatīkama deguma piegarša. Pašlaik veikalos ir pieejami gatavi cukura sīrupi dažādos krāsas toņos, tos droši var izmantot piparkūku mīklas gatavošanai. Jo tumšāks sīrups, jo izteiktāka būs karameles un melases garša un cukurniedru sīrupa aromāts.

Lai piparkūkām būtu bagātāka garša, daļu cukura sīrupa aizvieto ar medu vai iesala ekstraktu. Medu, iesala ekstraktu un cukuru savieno un uzsilda, bet nevāra. Šādas piparkūkas būs gaišākas nekā tās, kuru pagatavošanā izmantots tikai cukura sīrups, bet daudz aromātiskākas, jo karameli papildina medus un maizes smaržas.

Sviests, cūku tauki un margarīns
Sensenos laikos, kad gudri profesori vēl nebija atklājuši kārtējo „Mendeļejeva tabulas elementu” – margarīnu –, cepumus gatavoja vai nu ar sviestu, kas bija ļoti dārgs prieks, vai arī ar lētākiem izkausētiem cūku taukiem. Tāpēc vēl joprojām daudzās ģimenēs, kas piparkūku receptes nodod no paaudzes paaudzē, tās cep ar cūku taukiem. Nav jābaidās, ka ar cūku taukiem cepumi smaržos pēc kūpināta speķa vai vārītas desas. Ja izmanto kvalitatīvus taukus, vēl jo īpaši no pazīstamas cūciņas, piparkūkas sanāks burvīgas – vieglas un trauslas.

Protams, cūku tauku izmantošana mīklas pagatavošanā ir vēsturisks artefakts, jo tie bija lēti un pieejami, tos ilgi varēja uzglabāt istabas temperatūrā, tāpēc mājsaimnieces izvēlējās cūku taukus, nevis dārgu sviestu. Šodien šādas problēmas mums vairs nav aktuālas – sviestu atrast veikalos ir daudz vieglāk nekā izkausētus cūku taukus. Taču piparkūkas ar cūku taukiem sanāks trauslākas nekā ar sviestu vai margarīnu. Kāpēc tā? Cūku tauki ir perfekti tauki ar 100% tauku saturu, savukārt sviestam tie ir tikai 82%. Tas nozīmē, ka atlikušie 18% sviesta mīklā palīdzēs attīstīties glutēnam, kas padarīs mīklu elastīgāku, bet arī cietāku.

Milti
Parasti piparkūku mīklas receptēm izvēlamies augstākā labuma kviešu miltus. Kviešu miltiem garša ir neitrāla, maiga, tāpēc arī piparkūkas būs maigas, uz to fona garšvielas lieliski izcelsies. Rūpējoties par veselīgu uzturu, daļu kviešu miltu var aizvietot ar pilngraudu miltiem, tomēr jāņem vērā, ka pilngraudu milti papildinās piparkūku aromātu buķeti un mainīs mīklas tekstūru. Piparkūkas būs nedaudz rupjākas, un būs jūtama kliju garša. Aizvietojot augstākā labuma kviešu miltus ar pilngraudu kviešu miltiem, jāatceras: jo rupjāka maluma ir pilngraudu milti, jo vairāk tie jāpievieno mīklai. Ļaujoties eksperimentiem, kviešu miltus var aizvietot ar rudzu miltiem, tad piparkūkas būs tumšākas. Tāpat daļu kviešu miltu var aizvietot ar griķu, rīsu vai auzu miltiem. Nav ieteicams aizvietot tos pilnībā, jo šie milti nesatur glutēnu un piparkūkas būs ļoti trauslas un līdzīgas smilšu cepumiem.

Gatavojot piparkūku mīklu, miltus parasti pievieno sīrupa un taukvielu maisījumam, un šis ir ļoti atbildīgs brīdis. Kaut arī liekas, ka mīkla ir par šķidru, un roka stiepjas pēc miltu pakas, taču pārcensties ir bīstami. Pievienojot pārāk daudz miltu, piparkūkas būs pārāk cietas un nebaudāmas. Vienīgi gatavojot piparkūku mājiņu, miltus mīklai pievieno nedaudz vairāk kā parasti, jo mājiņas konstrukcijai jābūt stiprai un jāiztur būvdarbi.

Mazas, bet svarīgas detaļas
Runājot par pārējām sastāvdaļām, jāpiemin olas. Jo vairāk olu tiks pievienotas mīklai, jo īsāku laiku varēs uzglabāt mīklu un jo cietāki būs cepumi. Vai atceries par glutēnu? Olu baltumā ir 85% ūdens, kas reaģē ar miltiem un palīdz attīstīties glutēnam. Jo vairāk attīstīts glutēns, jo elastīgāka un stingrāka būs mīkla. No vienas puses, mīklai jābūt stingrai, jo gataviem cepumiem jāpārdzīvo visas svētku dienas, īpaši smukas piparkūkas gribas dāvināt radiem un draugiem, rotāt ar tām egli, tāpēc gluži smilšu cepumi šeit nederēs. Kompromiss būtu 1 ola uz 1 kilogramu miltu – šādas piparkūkas būs gana trauslas, bet arī stingras.

Lai piparkūkas būtu gaisīgas, porainas un nebūtu kā kartons, mīklai pievieno irdinātājus – sodu vai cepamo pulveri. Lai neitralizētu sodas specifisko garšu un piparkūkas būtu mīkstākas, mīklai papildus pievieno pāris ēdamkarotes skābā krējuma. Jo biezākas būs piparkūkas, jo vairāk irdinātāja jāpievieno mīklai. Ko labāk pievienot mīklai – sodu vai cepamo pulveri –, katra mājsaimniece izvēlas pati.
0 0
13/12/2014 21:16
Es laiska:)) Miiklu peerku veikalaa...
0 0
13/12/2014 21:18
Jā, var arī tā, bet citreiz gribas arī to veikala mīklu uzlabot pēc savas gaumes...  
tad varbūt šeit kaut kas noderēs... un pievienot kādu garšvielu pēc savas gaumes un garšas.
0 0
13/12/2014 21:20
Piparkūku pirmā vijole – garšvielas

Cukurs, tauki un milti nebūt nav galvenais piparkūkās, bet bez tiem iztikt nevar. Galveno lomu spēlē garšvielas. Piebērsi piparus par daudz, un sanāks pikanta uzkoda. Aizmirsīsi par garšvielām, un sanāks karameļu cepumi. Meklējot un izmēģinot dažādas piparkūku receptes, katram būs sava maģiska garšvielu maisījuma formula, ko vienreiz atrodot, vienmēr pie tās pieturēsies un nodosi saviem bērniem un bērnu bērniem.

Kādas tad ir piparkūku garšvielas? Pašu nosaukumu „piparkūkas” veido divi vārdi – pipari un kūkas. Par kūkām viss ir skaidrs, bet kāpēc pipari? Senos laikos cilvēki īpaši neatšķīra dažādas eksotiskas garšvielu šķirnes, tāpēc vienkāršības labad visas tās sauca par pipariem. Tā radās nosaukums. Protams, pipari ir piparkūku garšvielu sastāvdaļa, bet nebūt ne vienīgā. Īstenībā pareizāk būtu piparkūkas saukt par „kanēļkūkām”, jo tieši kanēlis veido lielāko garšvielu sastāvdaļu. Tātad piparkūku garšvielas:

  • Kanēlis. Kanēli ražo no kanēļkoka mizas, bet maz zināms par to, ka pasaulē pastāv divi kanēļkoka veidi: dārgais īstais kanēļkoks jeb cinnamomum zeylanicum un daudz lētākais ķīniešu kanēlis kasija jeb cinnamomum aromaticum. Īstā kanēļkoka miza žūstot sarullējas, un veidojas kanēļa standziņas. Jo plānāku miziņu noņem no koka, jo kvalitatīvāka būs garšviela. Lēta kasija jeb ķīniešu kanēlis lielos apjomos ir veselībai bīstama, no tās skaistas kanēļa standziņas nesanāk, tāpēc to visbiežāk pārdod jau samaltu.

  • Melnie pipari. Kaut arī piparkūku pasaulē ir daudz, bet tikai Austrum- un Ziemeļeiropā piparkūkas tiešām cep ar īstiem asiem, melniem pipariem. Melnie pipari piešķir cepumiem asumu un aromātu. Kvalitatīvus melnos piparus var atpazīt pēc pareizas apaļas formas, graudiņi ir lieli un nebojāti, iepakojumā nedrīkst būt svešķermeņi. Sasmalcināti pipari ir nedaudz eļļaini.

  • Smaržīgie pipari. Smaržīgie pipari smaržo pēc visām garšvielām, tieši tāpēc angļu valodā tos sauc par allspice. Smaržīgie pipari perfekti aizvietos melnos piparus piparkūku mīklā. Vislabākie smaržīgie pipari skaitās Jamaikā izaudzētie, bet, izvēloties piparus veikalā, jāpievērš uzmanība piparu formai un lielumam. Saspiežot svaiga pipara graudu, tas nedrups un būs nedaudz eļļains.

  • Krustnagliņas. Pikantas krustnagliņas ir neatvērušies koka ziedi. Labai krustnagliņai jābūt „pildītai” ar graudiņu, kas būtībā ir zieda pumpurs. Svaigas krustnagliņas ir tumšā krāsā, bagātas ar ēteriskām eļļām. To viegli var pārbaudīt, iespiežot ar nagu krustnagliņas kātiņā, – svaigai krustnagliņai iespieduma vietā parādīsies ēteriskā eļļa. Krustnagliņas pikantais aromāts ir tik stiprs un ass, ka piparkūku garšvielu maisījumam tos labāk pievienot mazāk nekā vairāk.

  • Malts ingvers. Maltu ingveru iegūst, izkaltējot un sasmalcinot ingvera sakni. Maltam ingveram garša nav tik asa un svaiga kā svaigai saknei. Piparkūkās var izmantot gan maltu, gan svaigu ingveru, tikai svaigs ingvers kārtīgi jāsasmalcina, jo tas satur rupjas šķiedras.

  • Kardamons. Kardamons ir ingvera radinieks, ko bieži izmanto konditorejā. Iegādājoties kardamonu, iesaka izvēlēties veselas čaulas, jo maltu kardamonu bieži vien „papildina” ar maltu ingveru, miltiem vai samaļ kardamonu ar visu čaulu. Svaigas sēkliņas ir mīkstas, ar maigu smaržu un asu garšu. Labas kardamona čaulas ir gaiši zaļā vai olīvu krāsā.

  • Anīss. Anīss nav obligāta garšvielu maisījuma sastāvdaļa, daudzās receptēs to neizmanto, jo cilvēki parasti dalās divās grupās – tie, kam ļoti patīk anīss, un tie, kas anīsu ciest nevar. Zvaigžņu anīsam jābūt veselam, bez bojājumiem, vienmērīgā sarkanbrūnā krāsā. Svaigai garšvielai ir stipra specifiska smarža un salda garša.

  • Koriandra sēklas. Koriandrs ir viena no populārākajām garšvielām pasaulē. Kulinārijā izmanto gan koriandra zaļumus jeb kinzu, gan sakni, gan arī sēklas. Koriandra sēklām ir maigs pikants aromāts, tām nepiemīt specifiskā kinzas garša. Sasmalcinātas tās ātri zaudē aromātu, tāpēc tās jāiegādājas veselas un jāsasmalcina īsi pirms lietošanas.

  • Muskatrieksts. Svaigam apaļas formas muskatriekstam jābūt veselam, bez bojājumiem, ar rievām un dažreiz ar baltiem plankumiem virspusē. Sagriežot muskatriekstu uz pusēm, būs labi redzama tā iekšējā struktūra. Pārdošanā parādās arī muskatrieksta viltojums – savvaļas muskatrieksts. Tas nav tik aromātisks, savvaļas muskatriekstu var atpazīt pēc ovālas formas, bet sagriežot tā iekšējā struktūra nebūs tik izteikta.

  • Rīvēta citrona vai apelsīna miziņa. Veikalos var iegādāties jau izkaltētu sarīvētu citrusaugu miziņu, bet tā ir mazāk aromātiska, jo visas ēteriskās eļļas sen izgarojušas. Vislabāk piparkūkās likt svaigi rīvētu miziņu. Citronus un apelsīnus šim nolūkam ieteicams izvēlēties bioloģiski audzētus, neapstrādātus ar vasku, pretējā gadījumā pirms rīvēšanas tie ir kārtīgi jānomazgā un jānoberž ar švammīti. Citroniem un apelsīniem norīvē miziņas augšējo slāni, kas satur visas ēteriskās eļļas, neaiztiekot rūgto balto kārtu.


Klasiskā piparkūku garšvielu maisījuma pagatavošanai kafijas dzirnaviņās vai piestā sasmalcina garšvielas šādās proporcijās: 40 g malta kanēļa, 12, 5 g maltu krustnagliņu, 12, 5 g maltu smaržīgo piparu, 4 g maltu melno piparu, 4 g malta koriandra, 12 g malta muskatrieksta, 4 g malta kardamona, 8 g ingvera pulvera un 4 g anīsa pulvera. Sarīvētu citrusaugu miziņu pievieno pēc garšas.

Lieki piebilst, ka garšvielu maisījumu gatavo īsi pirms mīklas gatavošanas – tā piparkūkas būs īpaši pikantas un smaržīgas. Ja pērc gatavu maisījumu, tad izvēlies maisījumu ar veseliem garšvielu graudiem, ko varēs sasmalcināt kafijas dzirnaviņās. Taču gatavus maltus garšvielu maisījumus labāk neizvēlēties vispār, jo nav zināms, kad tas pagatavots, cik kvalitatīvas bijušas garšvielas, bet ēteriskās eļļas sen jau būs izgarojušas.
0 0
13/12/2014 21:23
Es esmu laiska lasiit visu sho... bet )man ir savas receptes, kas kljuvushas par tradiiciiju Lai Jums izdodaas
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 12679

13/12/2014 21:25
es pērku veikalā gatavās piparkūkas un sevi ar cepšanu neapgrūtinu.:)
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 12679

13/12/2014 21:26
cept pīrāgus mājās - tā cita lieta ziemassvētku vakarā.;)
0 0
13/12/2014 21:27
Man labaak par piparkuuku eesanu patiik to smarza. Taapeec parasti cepu. Sogad sapliisusi cepeskraasns varbuut liegs izbaudiit so baudu. Buus jaapricaajas par citaam smakaam:))
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 12679

13/12/2014 21:46
labāk priecājies par smaržām.;))
0 0
13/12/2014 21:49
Reizeem pavisam maz, lai smarza kluutu par smaku
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 106

13/12/2014 21:55
Man jau patīk ņemties kautko cept.Bet nav kas ēd.
Tapēc neko necepu
0 0

Tēmas: 47
Ziņas: 11732

14/12/2014 03:08
Man jau patīk ņemties kautko cept.Bet nav kas ēd.
Tapēc neko necepu
______________________________________________
Do adresi! Un cep! Visu apēdīšu!
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 12679

14/12/2014 08:02
fleriņai būs ziepes.;)) murminators ar visiem 4 bērniem būs klāt uz saceptajiem labumiem.:)D
0 0
14/12/2014 09:28
Skaists rīts 3. Adventē... !!!!
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 106

14/12/2014 12:35
Man būs ziepes!
Nu kada starpība 4 bērni vai 6...
Ka tik veseli ēduši
0 0
14/12/2014 15:28
Ziemassvētku ēdienkarte, laikiem ejot, ir mainījusies, jo pārtikas produktu izvēles dažādība
pieaug ar katru dienu. Tomēr tik sātīgie un taukainie, no dažādam tautām – krieviem,
zviedriem, vāciešiem – aizgūtie ēdieni dažādās variācijās latviešu ģimenēs tiks gatavoti arī šogad.

Un, ja tādus ēd, vismaz atceries: pākšaugi – bagātībai, graudi – jaunai dzīvībai, cūka – auglībai.
Jo labāk (teiksim, gardāk, ne vairāk) paēdīsi, jo nākamais gads būs raženāks.
Atliek novēlēt visam paša pagatavotajam piešķirt savu oriģinālo garšas „odziņu”,
kurā iemīlēsies paši tuvākie.
Un tad jau maltīte būs izdevusies!
0 0
17/12/2014 12:44
KAFIJA AUNAM

Nepieciešams:
4 ēdamkarotes maltas pupiņu kafijas,
0, 5 l ūdens,
4 tēklarotes medus,
1/3 tējkarotes cukurotas invera saknes.
Saldais krējums pēc garšas.
Pagatavošana:
1. Ingveru sagriež mazos gabaliņos, ieliek katliņā, aplej ar ūdeni un karsē tik ilgi, līdz ūdens uzmet pirmo burbuli. samazina liesmu un karsē vēl dažas minūtes, neļaujot uzvārīties.
2. Kafijas kanniņā ieber malto kafiju, pieliek medu un aplej ar karsto ingvera šķidrumu. Kafijas kanai uzliek vāciņu un ļauj ievilkties 10 minūtes.
3. Gatavo kafiju caur sietiņu lej uzkarsētās krūzītēs.



undefinedKAFIJA VĒRSIM
Nepieciešams:
1 tasīte svaigas espresso kafijas,
30 ml kokosriekstu liķiera,
1 ēdamkarote saputota saldā krējuma,
Šķipsniņa rīvētu mandeļu.
Pagatavošana:
Espresso ielej krūzē, pievieno liķieri, virsū uzliek ēdamkaroti putukrējuma un pārkaisa ar rīvētiem mandeļu riekstiem.



undefinedKAFIJA DVĪŅIEM
Nepieciešams:
1 tējkarote maltas kafijas,
1.5 tējkarotes pūdercukura vai medus,
200 ml.karsta ūdens,
1 daiviņa ķiploka.
Pagatavošana:
Krūzītē ieber kafiju, pievieno smalki sasmalcinātu ķiploku un pārlej ar karstu ūdeni. Pievieno pūdercukuru vai medu un tūlīt dzer, negaidot, līdz ievilksies, citādi tiek zaudēta kafijas unikālā garša.



undefinedKAFIJA VĒZIM
Nepieciešams:
5 ēdamkarotes kafijas,
1 ēdamkaroe brūnā cukura,
šķipsniņa kanēļa,
šķipsniņa vaniļas cukura.
Pagatavošana:
1. Kafijas vārāmajā kausiņā, dēvētā par „Turku”, ieber brūno cukuru un liek uz uguns karsēties. Kad kafija sāk
karamelizēties, ielej ūdeni, pievieno kanēli, vaniliju un karsē līdz vārīšanās temperatūrai.
2. Tad kausiņu noņem no uguns, ieber tajā kafiju, samaisa un atkal liek uz uguns. Karsē tik ilgi, līdz kafija uzmet pirmo burbuli.



undefinedKAFIJA LAUVAI
Nepieciešams:
600 ml melnas, samērā stipras kafijas,
0, 5 tējkarote malta kanēļa,
šķipsniņa malta muskatrieksta,
2 ēdamkarotes šokolādes sīrupa,
100 ml saputota saldā krējuma,
2 ēdamkarotes cukura.
Pagatavošana:
1. Gatavai, karstai kafijai pievieno šķpsniņu kanēļa. šķipsniņu muskatrieksta un šokolādes sīrupu. Samaisa un lej tasītēs.
2. Saldo krējumu saputo kopā ar cukuru un uzliek pa virsu kafijai



undefinedKAFIJA JAUNAVAI
Nepieciešams:
1 tase dubultās espresso kafijas,
1 ļmini izmēra čili pipars,
30ml tumšā ruma,
1 ēdamkarote putukrējuma
Pagatavošana:
1. Dubultā esptresso kafijas tasītē uz 5 sekundēm (var turēt arī ilgāk, ja vēlas pikantāku garšu) iegremdē čili piparu, tad izņem ārā.
2. Kafijai pievieno rumu, samaisa. Pa virsu liek ēdamakaroti putukrējuma



undefinedKAFIJA SVARIEM
Nepieciešams:
1 tējkarote maltas kafijas,
200 ml karsta ūdens,
05. tējkarote malta kanēļa,
2 tējkarotes tumšā ruma,
3 grauzdētas kafijas pupiņas,
1 krustnagliņa,
1 tējkarote cukura.
Pagatavošana:
Krūzītē ieber altu kafiju, pievieno kanēli, krustnagliņu, cukuru, kafijas pupiņas, rumu. to visu pārlej ar karstu ūdeni. Krūzīti pārsedz ar vāciņu vai apakštasīti un ļauj ievilkties 5 minūtes.



undefinedKAFIJA SKORPIONAM
Nepieciešams:
4 tējkarotes maltas kafijas
1 neliela kaltēta apelsīna miziņa,
1 citrona miziņa,
1 kafijas krūzīte konjaka,
1 tējkarotes medus,
Pagatavošana:
1. Apelsīna miziņu samaļ kafijas dzirnaviņās un ieber "turkas" trauciņā. turpat ieliek citrona miziņu. Pārlej ar ūdeni un liek uz nelielas uguns karsēties līdz vārīšanās temperatūrai.
2. Kausiņu noņem no uguns, pieber kafiju un turpina karsēt, līdz kafija uzmet pirmo burbuli.



undefinedKAFIJA STRĒLNIEKAM
Nepieciešams:
25 g maltas kafijas,
250 ml karsta ūdens,
4 ēdamkarotes šokolādes sīrupa,
2 ēdamkarotes ķiršu sulas,
2 ēdamkarotes saputota saldā krējuma ar cukuru
1 ēdamkarote rīvētas melnās šokolādes
2 sacukuroti ķirši
Pagatavošana:
Pagatavo klasisko kafiju, pievieno šokolādes sīrupu un ķiršu sulu. Salej tasītēs, rotā ar putukrējumu, rīvētu šokolādi un ķiršiem.



undefinedKAFIJA MEŽĀZIM
Nepieciešams:
6 ēdamkarotes maltas kafijas,
4 tasītes auksta ūdens,
1 tējkarote kardamona sēkliņu,
0, 5 tasītes konservētu ananāsu
18 sacukuroti ķirši.
Pagatavošana:
1. „Turkas” traukā sajauc ieber kardamonu, pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties 5 minūtes. Atdzesē un ievieto ledusskapī uz 1 stundu.
2. Pēc iznemšanas no ledusskapja nokāš, ielej atpakaļ kanniņā, pieber kafiju un liek karsēt līdz vārīšanās temperatūrai. Tiklīdz kafija uzmet pirmo burbuli, ņem nost no uguns.
3. Kafiju lej krūzēs, pievieno konservētus ananāsus un ķiršus.



undefinedKAFIJA ŪDENSVĪRAM
Nepieciešams:
1 ēdamkarote Kolumbijas kafijas,
200 ml ūdens,
0, 5 ēdamkarotes attīrītu mandeļu riekstu,
1- 2 pilieni mandeļu ekstrakta
Pagatavošana:
1. Mandeles apgrauzdē (apm 10 min), sajauc ar kafijas pupiņām un visu kopā samaļ kafijas dzirnaviņās.
2. Sagatavoto kafijas maisījumu ieber traukā, pārlej ar 200 ml karsta ūdens, pievieno mandeļu ekstraktu un karsē, līdz kafija uzmet pirmo burbuli.



undefinedKAFIJA ZIVĪM
Nepieciešams:
2 tējkarotes maltas kafijas,
1 kardamona auglītis,
1 krustnagliņa,
šķipsniņas kanēļa,
1 tējkarote cukura.
Pagatavošana:
„Turkas” trauciņā uzkarsē ūdeni, tad ieber maltu kafiju, pievieno kardamona auglīti, krustnagliņu, kanēli, cukuru un visu samaisa. Karsē 3 minūtes, bet nekādā gadījumā neļauj vārīties. Kad kafija sāk "kāpt" uz augšu, noņem no uguns un ļauj dažas minūtes ievilkties.
0 0

Tēmas: 80
Ziņas: 12978

17/12/2014 13:48
Nu lai vai ka ar to oderi, bet man jāsaka atkal paldies, palasu gan ar interesi... un,
bļin, ar to kafiju tieši manā gaumē... jā man garšo kafija ar ķiploku...
Un lai nebūtu ienācis par velti arī pielieku vienu recepti -
5kg cukurs, 50gr. raugs un 35l remdena ūdens...
raugu izšķīdina cukurā atsevišķā trauka, pārējo cukuru izšķidina ar remdenu ūdeni un apvieno ar izšķīdināto raugu un visu novieto tumšā un siltā stūrī uz apmēram divam nedēļām... jā vēlās, pēc divām nedēļām var lietot, bet ieteicams pārtvaicēt...
0 0
17/12/2014 13:51
... hm, forši... ieraksti arī kādu vīna darināšanas recepti vai paņēmienu...  

bet vēl varētu būt arī medus-šņabja recepte... varbūt kādai Draiskai/am noderēs...
0 0
17/12/2014 14:18
0 0
123
Pašlaik mēs izmantojam tikai tehniskās sīkdatnes (cookies), lai nodrošinātu pareizu vietnes darbību. Vairāk informācijas