Ielogoties
Reklāma

ko darīt ar vilkiem / 80

11/12/2018 19:23 | Diskusija lasīta 7440 reizes
https://pietiek.com/raksti/sugu_aizsardzibas_planu_fikcija_latvijas_potjomkina_sadza

pietiek.com ir parādījies šāds raksts par plēsēju tēmu... man viņš bija par garu, un autoru zinot kā radikāli, detaļās ieslīgt nav vērts, jo cipari un statistika ir piemērota raksta vajadzībām. palasījos arī komentārus, jāsaka ka komentēšanas kultūra tur ir vēl knapāka kā šeit, jeb 70 % ir tikai ķengas bez argumentācijas.

tad nu jautājums par argumentētu viedokli - vajag medīt, vai atstājam pašregulācijai?
Atbildes (139)

Tēmas: 0
Ziņas: 15763

13/12/2018 15:04
akšausma..kurš vēl šodien suni pie ķēdes tur?((..tumsoņas!!!
0 0
13/12/2018 15:30
Paskatīju, tā ekolopa kopējsāpi - vetārstu vajagot, lai astes cirptu (dzivniekmīļu iebildumi, kaut kādi). Tad vēl vilku trenniņi, medībmaņu apguvei, no valsts netiekot sponsorēta..
Nu re..vajag priviliģētu mednieku, lai atšauj suņēdājus..
0 0
13/12/2018 16:01
..erotik, man laukos bija viens bobis, kurš mežarukša ganīšanas vietā parasti zaķu medībās gāja..vo tev, sargs brīvsolī, a kas to lai zin, kur vēl, varbūt pie kucēm!:)
0 0

Tēmas: 1
Ziņas: 17590

13/12/2018 16:15
Bobim vispār nav jāklīst apkārt ne meža zvēros, ne kaimiņu kucēs.
0 0
13/12/2018 16:29
napaga bobis,   nevar neko interesantu darīt
0 0
13/12/2018 18:18
Lūk arī Bīlenšteina u.c. krājumi (pasakas par dzīvniekiem)!
Bet agrāk jau nebija cūku mēra, bija citādas kaites..tumsonība, ne tumsonība, bet lūšu kaķēni izdzīvošanas skolā, ne ar ko neko daudz neatpaliek no "reiz bija "kaķēni jūras skolā"".
Tagad jau radiosiksnas suņiem, bet nu ja viņus uzskata par mēra pārnēsātājiem..tad, analīzēs kas, "suns vainīgs" vai parazīts kāds???
Kādreiz kolhoza laikos arī Eksperimentāli centās attārpot cūkas, ..esot kamoliem vēlušies arā.., par kombinātā nonākušu lopu orgāniem arī neko labu neesmu dzirdējusi.., bet ok, par vegānu netaisos kļūt.
0 0

Tēmas: 50
Ziņas: 14489

13/12/2018 20:46
mazliet informācija ... par dzīvnieku uzskaites precizitāti...

kaut kad netālā pagātnē čehijā vai polijā(īsti neatceros) nolēma uzlabot stirnu populāciju(esot bijusi degradēta) - respektīvi - izmedīt visas stirnas(tēviņus, mātītes, kazlēnus) un ielaist atpakaļ reģionā vaislas materiālu, kas atbilst nospraustajiem kritērijiem.
pēc uzskaites tika aprēķināts skaitlis x, pēc atmedīšanas sezonas beigās izrādījās, ka nomedīts ir minētais skaitlis x reiz 2! tas būtu par uzskaites ticamības pakāpi, jāpiemin arī, ka stirnas migrē ļoti nelielos attālumos, ja vien uz viņu dzīves vidi neiedarbojas ar kādiem ļoti agresīviem līdzekļiem, un tukšā/pilnā trauka princips uz šo sugu īsti nedarbojas.
0 0

Tēmas: 6
Ziņas: 1988

13/12/2018 22:25
Atvainojos, ka nedaudz, ne par tēmu.
Māris Olte swh intervēja vienu normālu mednieku, kurš stāstīja par klejojošu suņu šaušanu.

Medniekam labs bars ar aitām.Šamais konstatē, ka perjodiski sāk plēst aitas.Suns.Beigās novaktēja un atšāva.Suni atpazina.Suns it kā pieder kaimiņam, bet tas par to suni jau labu laiku vairs neinteresējas.Pofig.
Mednieks izsauca policiju, visu tur sarakstīja...
Beigās kaimiņš izrādījās advencēts.Iesūdzēja mednieku tiesā.Pieprasīja morālo kompensāciju 2000 jev.Un vēl kaut kādu summu.(kaimiņš arī mednieks redzies)
Rezultātā par tā klaiņojošā suņa nošaušanu..., cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, +ierocis nost, darbastundas un kaut kāda naudiņa.Centās pārsūdzēt.Neko tur daudz neieguva.Likums ir likums.Izmeklētājs un prokurors tā, arī pateica.Muļķis.Būtu atšāvis un noracis.MIERS.
Tai raidījumā mednieks deva labu padomu.Nav ko "mudrīt" un meklēt taisnību.
---------
Atņemtā plinte, pēc mednieka teiktā, aiziet uz pārdošanu.Viņš vēl raidījumā minēja, ka gribot viņu izpirkt.Tā redz esot.
0 0

Tēmas: 8
Ziņas: 8825

13/12/2018 22:35
... parēķināsim... līdz šim... pirms cūku mēra, bija uz x vilkiem y sivēnmātes ar visām savām mazajām piekabītēm - suvānīniem... nu, ķip - puslīdz viss līdzsvarā... viUks ruksi ēd papriekš, tad stirnu un tad krancīti vai aitu un gaļas šķirņu teļļukus, kas i ziemā daudziem (arī man) pa āru vazājas... nu, mūspusē vismaz šamiem tāda ēdienkarte... a ko tagad? - rukšus kirdikt mēris vai mednieki, a viUkam ēsti ta gribās... sanāk ka balanss x/y ir izmainījies... labb, nākamās paaudzes samazināsies uz ne-dzimstības rēķina, jo naff ko rīt... bet šitamie, kuri jau izauguši, ies ka pasirot pie divkājainajiem... nu vot, vismaz ziņas paliks interesantākas - par to kā šoziem vilku bariņš paviesojies kādā sētā, ciemā vai piepilsētā...
... vispār pieaugušam cilvim no vilka parastos apstrākļos naff ko sevišķi bīties... pat no mērena bariņa, jo diez vai veselā prātā viUks klups virsū...
... kaut kad ap 5 klasi, kad no rītiem gāju caur mežu uz autobusu ziemas rīta tumsiņā mana baterijas gaismiņa ceļmalas eglītēs izcēla spīdīgu acu pāri, tad vēl vienu un vēl... tobrīd nodomāju, ka kaimiņa suņi, nobijos, pabļaustījos un ači pazuda... pēc dažām dienām uzzinājām, ka netālu vilki bij suni nokoduši...
... vilcene kas meklējas, izvilina no pagalma suni, ko mežmalā papildspēki noēd...
0 0

Tēmas: 8
Ziņas: 8825

13/12/2018 22:43
... reiz man apnika suņu uzbrukumi un to likvidēšanas pasākumi... pēc kārtējās ciemošanās pie maniem kustoņiem, izsaucu mednieku, policistu un onkuli no pagasta varas... kamēr rakstījām papīrus, suņi izdomāja uzēst otrās brokastis... nu, šamie tur, pagalma galā ēd ka šņakst vien, ik pa laikam dusmīgi palūrēdami uz mūsu pusi... uzbļauju medniekam - a ko nešauj!?... a vot, likums neļauj!!! ja sunC ir tuvāk par 150 (vai200) metru no mājas, tad šaut nedrīkstot... pat ja svešs un pie manas mājas un grauž manus labumus... tad nu es pabaidīju šamos pagalmam pa vienu pusi, a mednieks apgāja no otras un mežmalā šos noguldīja... labi baroti, kruti suņi, ar smukām siksniņām, labi kopti... izbļaustījos pa visu pagastu, a tā arī nevienC nepieteicās uz tiesāšanos... vēlāk uzzināju, ka viema rīdziniekam šie bija... paC pa nedēļu uz lielpilsētu, a sunīši lai izskraidās...
0 0

Tēmas: 6
Ziņas: 1988

13/12/2018 22:47
Vēl pateikšu.Neesmu mednieks un nekad nebūšu.Ir čomi mednieki.Cik runā mani, labi čomi/mednieki.Bebrs drīzāk jāšauj.Neviens normāls mednieks par tādiem vilkiem pat neiespringst.Es arī esmu pa mežiem vandījies jaunībā, bet Kandavas pusē es vilkus netiku manījis.
===========
Ak jā bars.
Tur tai raidījumā par tiem metriem arī tika runāts.(es par aitām un suņiem)
0 0

Tēmas: 8
Ziņas: 8825

13/12/2018 23:02
... šovasar netālu no mājas pamanīju suņu baru... zvanu sava pagasta mednieku šefam, vai šie kādu jakti pie manis rīko? - parasti jau gan iepriekš pabrīdina, jo es bišk dusmīKs uz nelūgtajiem... nu, nekādi medību pasākumi neesot, bet vārds pa vārdam un re - klaiņojot kāds (vismaz 1) suņu bars 30-40 astes, un postot visu kas kust... profesionāli mednieki, labi organizēti... ieminējos, ka es varētu ar saviem suņiem šos pamušīt, bet mednieks neieteica - šitie ikdienā slepkavošanu pieslīpējuši tā, ka mani 6 kaukāzieši būšot kirdikt... nu, labb, riskēt negribēju, un kamēr runājām, šie bij pazuduši... klaiņo lielā teritorijā, bērnojas dziļos mežos un jau vairākus gadus neviens šos tā nopietni nevar nomušīt... nākamajā dienā atsūtīja suņu ķeramo būri, uzstādīja, bet jēga ta kāda - šamie jau padsmit km ir prom...
izmedīsim visus vilkus, vietā nāks šādi bari... vilks vismaz bīstās, a šitamie suņi ložņā pa pagalmiem, izsūta izlūkus, padzen uz slēpni u.t.t... fig ar tādiem tik viegli galā tiksim...
0 0

Tēmas: 6
Ziņas: 1988

13/12/2018 23:31
Jūtu tev veci līdz.
Tas ir perebors.
--------
Vienmēr esmu teicis.Neņemiet dzīvnieku mājās, ja nespējat par viņu parūpēties.
Šitos pseido suņu īpašniekus sist vajag.Vai štrāfu kā Itālijā, 10000 jevriki par dzīvnieka nesavākšanu.
0 0
14/12/2018 10:28
Zhagi.., Smagā artilērija iet vaļā, kā no bises.. .
Man viens zināms mednieks iebrauca dūksnājā, tapēc, ka suns ienācēju sakoda privātīpašumā (suns brīdināja, pēc tam gaiņātājam jau bikses paplēsa). Neesot bijusi zīme "privātīpašums". Cietušais tika pie jaunām biksēm utt., suņa īpašnieks pie policista piesūtītas pastmarkas par 1200 LVL. Lai izbeigtu procesu - meditējošs bises šāviens sunim!
Svilp, ko dara stirnas kas paliek bez brieža..iespējams meklē jaunu..un beigās sanāk X×2, kas izveidojies migrācijas rezultatā no plēsējiem, kur nemedī divkājainie..mans pieņēmums. Ta kārtība no skata punkta dzivniekiem ir daudz maz līdzīga visām sugām..atradās paīss gabaliņš par vilkiem:
0 0

Tēmas: 50
Ziņas: 14489

14/12/2018 11:13
saulesriets | 14.12.2018. - 10:28:00

reku būs pierādījums, ka stirna bez brieža lieliski var iztikt:

Stirna jeb Eiropas stirna (Capreolus capreolus) ir vidēja auguma stirnu ģints (Capreolus) dzīvnieks, kas pieder pārnadžu kārtas (Ruminantia) briežu dzimtai (Cervidae). un
Staltbriedis (Cervus elaphus) ir liela auguma briežu dzimtas (Cervidae) pārnadzis (Artiodactyla), kas pieder briežu ģintij (Cervus).

secinājumus var izdarīt katrs pats par urbanizāciju un izpratni par dabu
0 0

Tēmas: 4
Ziņas: 38180

14/12/2018 11:28
stirnām tak savi buki  
a briežiem-briedenes
0 0
14/12/2018 11:59
Nu lūk, pagaidīšu ka izaug ragi, citādi visas kazas vienādas, tik pēc tēviņa nosakāmas ))
Kā izrādās staltbrieža bullim ir staltbrieža govs!
0 0
14/12/2018 12:15
Svilp, ..un nesvilp man vienīgai, tu vēl nezini cik daudz tādas nesaskaitītas kazas vēl ganās!
0 0

Tēmas: 0
Ziņas: 99

14/12/2018 14:21
Apropos Capreolus capreolus,
varbút káds zinás atbildét.
Vai Viduseiropá mítošás stirnas ir tieši tádas, ká pie mums Latvijá? Tíri aiz intereses vélos pavaicát zinošiem cilvékiem. Lieta táda, ka reiz tiku ielúgts uz vienu medíbu pili uz maltíti. Kad ieradámies, mums parádíja svaigi nošautu stirnu, kuru vakara gaitá pagatavos. Es biju visai izbríníts, jo stirna izskatíjás maza auguma, ne tádas, ká múséjás. Vaicáju, vai tas ir stirnas telinš - né, esot normála stirnina.
Un jásaka, ka es Francijá tiešám mežos esmu redzéjis tádas maza auguma stirnas. Múséjás lielákas izskatás.
P.S. Cepetis toreiz bija labs. Laikam pavárs bija profi. Latvijas stirnu pat dzívé neesmu édis.
0 0

Tēmas: 4
Ziņas: 38180

14/12/2018 14:40
pirmoreiz dzirdu, ka medījumu ēd uzreiz pēc nošaušanas! parasti tak nogatavina 3-5 dienas, dažreiz arī ilgāk.
0 0
Pašlaik mēs izmantojam tikai tehniskās sīkdatnes (cookies), lai nodrošinātu pareizu vietnes darbību. Vairāk informācijas