Šašliks brāļa gaumē
- 5 kg svaiga gaļa - 1 mazā burciņa (200ml) krievu sinepes - 200 gr augu eļļas - maltie pipari (pēc garšas, līdz 1 tējkarotei) - sāls (pēc garšas, līdz 1 ēdamkarotei) - 1 pudele (500 g) galda etiķis (9%) - 2 kg sīpoli
Gaļu sagriež gabaliņos (3x3cm vai 4x4 cm). Sagriezto gaļu liek bļodā (lielā traukā), pievieno sinepes, augu eļļu, piparus, sali un etiķi...
Vakariņas četriem
- 4 prāvi kabači - 4 lieli sīpoli - 4 lieli burkāni - 4 paprikas - glāze eļļas - glāze tomātu mērces - glāze ūdens - 4 ēd.karotes 9% etiķa - 1 ēd.karote cukura - 1 ēd.karote sāls - dillītes - 4 vistas filejas - vegeta vai cits garšvielu maisījums - 2 paciņas rīsu - 2 ēd.karotes majonēzes - 2 ēd.karotes tomātu mērces rozā mērcītei.
Lielus, bet nepārkoksnējušos mizu kabačus nomizo, izņem sēklotni, sarīvē. Burkānus notīra, sarīvē. Papriku un sīpolus griež gabaliņos. Visu ...
90 minūtes
Lielais šokolādes kekss ( apm.2kg.)
- 200.gr. sviesta (cepamā margarīna) - 4 olas - 2 gl. cukura - 3 gl. miltu - 1 gl.skāba krējuma (kefīra; rūgušpiena) - ½ tējk. dzeramās sodas - šķipsniņa sāls - šķipsniņa vanilīna cukura - rīvēta citrona miziņa (vai citrona pārt. esence) Glazūrai: - 4 ēd.k. skāba krējuma - 6 ēd.k. cukura - 4 tējk. kakao pulvera - šķipsniņa vanilīna cukura vai citrona(riekstu) esences
Kausē sviestu, pieliek cukuru un putojot pievieno olas. Pieber miltus, sāli. Masai pielej krējumu un dzēstu dz.sodu (uzpilina galda etiķi). ...
Cepti āboli
- 7 vidēji lieli skābie aboli - pussaujiņa rozīņu - dažas žāvētas aprikozes - pussaujiņa indijas riekstu - ēdamkarote medus - kanēlis
Āboliem izņem serdi no kātiņa puses tādā kā konususiņā sasmalcina rozīnes (es katru griežu uz pusēm, ja lielas 3 daļās), aprikozes un ri...
Kreptīgie gurķi
- 2 kg gurķu - 200 gr. Spilvas mārrutku - 0.5 kg cukura - 5 ēd.k. sāls - 200 gr. ūdens - 300 gr. 9% galda etiķa
Nemizotus gurķus sagriež šķēlēs. Samaisa garšvielas, pielej ūdeni, vēl samaisa, visā ber sagrieztos gurķus. 24 stundas tur vēsumā. Pilda bur...
30 minūtes
Saulītes gurķu salātiņi
- gurķi - 5 kg - tomātu mērce - 0,5 l - cukurs - 200 gr - augu eļļa - 200 gr - etiķis 9% - 200 gr - sāls - 2 ēd. karotes - ķiploki - 200 gr
Visu sagriež un vāra un kad sāk vārīties, tad kopš tā brīža ne ilgāk par 7 min....
30 minūtes
Kabači ziemai.
- 4 kg kabači - 3 gab. sīpoli - 1 ķiploks - etiķis 9% 200 gr. - eļļa 200 gr. - 3 ēd. k cukura - 3 ēd.k. sāls
Kabačus sagriež kubiņos ( ja miza nav pacieta, tad nav obligāti mizot), ķiplokus smalki sakapā, smalki sagriež sīpolus. Traukā visas sastāvd...
Svaigu gurķu salāti
- 800 gr. gurķu - 200 gr. sīpolu - 1,5-2 ēd.k. sāls - 1 ēd.k. cukurs - 2-3 ēd.k. 9% etiķa - 5-10 ēd.k. augu eļļa - 1 ēd.k. diļļu
Var piepildīt 0.7 l vai 1 l burku. Nepāraugušus gurķus nomazgā, sagriež šķēlītēs, tāpat sagriež sīpolus. Visu kopā ar garšvielām sajauc liel...
240 minūtes
Cūkas stilbiņš Ziga gaumē
- 2 cūkas stilbiņi - 1/2 paciņas provansas majonēzes - 1/2 ķiploka galviņas - 2 sīpoli - sāls un piecu piparu maisījums pēc garšas izjūtas - cepamais maisņš
Cūkas stilbiņus mērcējam citronskābes, vai etiķa ūdenī pēc garšas sajūtas, aptuveni 6 stundas. Pēc izmērcēšanas ’’sašpigojam...
Mājas bulciņas.
Mīklai: - 1 l piena - 30 gr. rauga - 1 ēdamkarote cukura - naža gals sāls - 1 ēdamkarote eļļas - ap 2 kg miltu Pildījumam: - 3 tējkarotes magoņu - 8 tējkarotes cukura - 1/2 tējkarote kanēļa - 50 gr. sviesta - 200 ml brūkleņu ievārījuma Apsmērēšanai: 1 ola Plātes eļļošana: eļļa un manna
Raugu apber ar cukura karoti un ļauj uzbriest. Kad parādās putiņas pielej siltu/ ne karstu / pienu un eļļu ar sāli. Izmaisa. Ber lēnām miltu...
90 minūtes
Ievārījuma kēkss
- 1 glāze skāba ievārījuma - 1 glāze cukura - 1 glāze skāba krējuma - 2 glāzes miltu - 2 olas - 1 ēdamkarote dzeramās sodas - šķipsniņa sāls - pūdercukurs
Sodu iemaisa ievārījumā un uz pusstundu ieliek ledusskapī. Olas sakuļ ar cukuru, miltiem, pievieno skābu krējumu un ievārījumu no l...
80 minūtes
Ievas biezpiena torte
- 5 paciņas Selgas cepumu - 4 paciņas biezpiena - 0.5 litri saldā krējuma - 3 ēd.k. cukura - 1 paciņa marmelādes konfekšu Gundega (var arī Vizbulīte) - 1 glāze piena - augļi, rieksti, konfektes garnēšanai pēc izvēles
Ņem biezpienu, labāk paciņas, tad nav jamaļ, sagriež marmelādes konfektes un ber pie biezpiena, putukrējumu saputo ar aptuveni 3.ēd.k. cukur...
30 minūtes
Vistas filejas plācenīši
- 3 lielas vistas filejas - 1/3 daļa paciņas majonēze - 2 karotes mannas - 1 ola - sāls, garšvielas
Loti smalki sagriež vistas fileju. Pievieno majonēzi, mannu, olu . Rūpīgi samaisa... atstāj, lai 10 minūtes vismaz pastāv. Sāli un garšv...
30 minūtes
Pildītais puķkāposts jeb "Puķkāposts vācu gaumē"
- ņem vidēji lielu puķkāpostu - 2 vidējus sīpolus - apmēram 400gr. maltas gaļas - 1 ola - dažādas garšvielas pēc pašu ieskatiem - 100 gr. rīvētu sieru, kas labi kūst.
1. Puķkāpostu veselu vāra aptuveni 10 minūtēs sālītā ūdenī (jāskatās lai nav pārāk ciets un arī nejūk lauka). Izņem un noliek uz caurdura at...
Mammas marinētie gurķi
- 4 trīslitru burkas - gurķi - tik cik salien tajās burkās, apmēram 6 kg - ķiploks, apmēram 2 daiviņas uz burku - dillles - upeņu lapas - kiršu lapas - aveņu lapas - mārutka sakne un ari lapa - 1-2 lapiņas bazilika (uz vienu burku) - 12-16 mazi tomāti, pa 3-4 uz katru burku - kādi 10 melnie pipari un 1 lauru lapa katrā burkā Marināde: - litrs ūdens - 2 ēdamkarotes sāls - 1 ēdamkarote cukura - 1 ēdamkarote etiķa esences Vienai burkai vajag apmēram 1,5 l marinādes.
Gurķus nomazgā un dažas stundas pamērcē aukstā udenī, nogiež galiņus un pamīšus ar lapām kārto burkās, aplej ar karstu marinādi, burkas liek...
Dārzeņu mikslis
~ 2kg dārzeņu - nelieli cukini, tomāti, gurķi, kāposti, paprika, ķiploki, violetie sīpoli, plūmes. Marinādei: - 1 litrs ūdens - 1 glāze cukura - 1 glāze 9% etiķa - 4 ēdamkarotes sāls - malti pipari
Izejvielu daudzus norādīts 3 litru burkai. Proporcijas nav būtiskas, var salikt visu, kas ir. Sagriežu dārzeņus. Cukini 1-2 cm gabalos, gurķ...
120 minūtes
Gardā cepamgaļa
- svaigs šķiņķa gabals 2 kg - paprika 2 gb - sīpoli 3 gb - mazie tomātiņi 0,5 kg - cauraudzis kūpinājums 0,5 kg - citronpipari, sāls, garšaugi, eļļa
Svaigu gaļu griež palielos gabalos, sprauž uz iesma, pamīšus ar šķēlēs sagrieztu papriku, sīpolu, kūpinājumu, veseliem tomātiņiem. Cep uz gr...
Žāvētu plūmju vai svaigu cidoniju liķieris
- 2 l degvīna, agrāk izmantoju mājās ražotu - 0,7 kg žāvētas plūmes vai sagrieztas gatavas cidonijas - cukurs pēc vēlmes
Visu saliek 3l burkā, aizvāko ar plastmasas vāku un tur 3 nedēļas, reizi pa reizei saskalojot, pēc tam izkāš....
Melleņu - Jogurta kūka
- 3 pac. Selgas šokolādes cepumi - 1 pac. sviests - 50 gr. grauzdētu lobītu saulespuķu sēkliņu - 1 l melleņu jogurta - 100 gr. svaigu melleņu - 2 paciņas želatīna
Sagatavo želatīnu. Formas dibenā ieber mellenes. Sajauc želatīnu ar nelielu daudzumu karsta ūdens, kas iekrāsots ar melleņu sulu, uzlej ogām...
Biezpiena kūka.
Biskvītam: - 4 olas - 200 g cukura - 150 g miltu - 2 ēd.k. silta ūdens - 1 ēd.k. cepamā pulvera - 1/2 paciņas vanilīna cukura Krēms: - 250 g biezpiena - 150 g cukura - 2 tēj.k. želantīna - 200 ml vārīta ūdens - 1 paciņa vaniļas cukura - 2 olu dzeltenumi - 500 g svaiga krējuma - 1/2 citrona sulas un miziņa Rotāšanai krāsaina marmelāde vai cukuroti augļi.
Želantīnu aplej ar vārītu istabas temperatūras ūdeni un liek briedināt. Biskvīts. Olu dzeltenumus saputo ar 2/3 cukura un vanilīncukura....